jadi kami bertiga sahaja,aku mak dan ayah aku..keesukkannya barula satu persatu adik beradik aku datang..dua family je yang datang,tapi dah cukup meriah sebab ade kanak-kanak.hehe macam2 gelagat..oklah nak share satu resipi mudah.macam buat spaghetti je caranya, tapi aku nak share jugak untuk sesiapa yang baru nak belajar memasak macaroni bolehlah tengok sini..
bahan-bahan
1)Macaroni sebungkus(aku gunakan brand Kimball)
2)Sos Prego Tradisional(botol besar)
3)Daging kisar (Ramly)
4)Bawang merah & putih(ikut suka,lagi banyak lagi sedap)
5)Tomato Puree
6)Sos cili
7)Cendawan Butang
8)Sosej(optional,aku tak letak)
cara memasak macaroni:
1)Panaskan air bersama minyak zaitun dan juga garam.
2)Masukkan macaroni mengikut berapa banyak yg anda hendak
3)Masak macaroni sehingga lembut (dalam 10-12 minit)
4)Toskan
cara memasak kuah:
1)Tumiskan bawang merah dan putih yang telah ditumbuk sehingga naik bai.
2)(jika nak pedas letakkan cili kecil mengikut selera anda)
3)Masukkan daging kisar Ramly.(peket kecil)
4)Masukkan Sos Prego dan kemudian tambahkan sedikit air supaya tidak terlalu pekat.Seterusnya masukkan tomato puree,sos cili dan juga cendawan yang telah siap dipotong.
5)Tambah sedikit garam mengikut selera anda.letak sedikit perasa sekiranya anda ingin menambahkan kesedapan kuah macaroni.
6)Sekiranya anda mempunyai herba yg sesuai untuk kuah macaroni seperti thymes,sila masukkan sekarang secukup rasa.
masa ni kuah xberapa panas,so cheese xberapa cair..hehe nampak tak cheese tu masih bentuk slice lagi
tambahan
bagi penggemar Cheese,ada pelbagai cara untuk menghasilkan sos cheese bagi menambah keenakan di dalam macaroni anda.bagi aku,aku hanya menggunakan cheese slice Cheddar dan aku letakkan di atas macaroni.semasa menuang kuah macaroni cheese tersebut akan cair bersama2.emm nyum nyum sedap gak!
p/s korang boleh jugak masukkan macaroni,sos macaroni dan cheese ke dalam oven untuk menghasilkan macaroni cheese bakar.tapi aku kurang gemar sebab agak dry kalau xbuat sos cheese..aku just guna cheese Kraft tu(macam dalam gambar),so xsesuai untuk dibakar.kalau buat sos Cheese tu memang better untuk dibakar..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan