ASSALAMUALAIKUM !!
Harini siang tadi aku masak sambal totok (dont know how to spell tapi rasanya gini lah). untuk pengetahuan sambal totok ni makanan/hasil kreativiti orang jawa. makanan orang Jawa semua aku jatuh cinta. cakap je apa, semua aku suka. sambal goreng, lemper, nasi ambeng, aih dan macam-macam lagilah! I love Javanese. hari ini nak bagi resipi sambal totok yang simple tapi awww! menggiurkan!
Bahan-bahan:
Bawang kecik
Bawang putih
Ikan bilis
Belacan
Cili padi/cili api
Limau kasturi
Sedikit gula
- Goreng bawang merah dan putih setengah masak (tak perlu di hiris/dipotong)
- Kemudian angkat.
- Goreng ikan bilis setengah masak.
- Kemudian angkat.
- Goreng belacan. sekejap je jangan sampai hancur pulak.
- Goreng cili. make sure cili yang terakhir sebab dia letup-letup. Pastikan juga pakai penutup. keselamatan.
- Tumbuk cili hingga lumat, lepastu bawang-bawang, belacan.
- Picitkan beberapa biji limau kasturi untuk bagi rasa masam-masam.
- Gaulkan bersama sedikit gula.
- Sambal totok sedia dinikmati!
AMARAN: masa goreng cili pastikan ada penutup
ini rupa bawang,ikan bilis dan belacan after goreng separuh masak
tumbuk cili dulu yer adik-adik puan-puan...
*INFO:
- sambal ini sesuai untuk dicicah dengan pisang rebus/ubi rebus/makan dengan nasi.
- pernah inovasikan resepi ini dengan meletak sedikit buah dabai (orang Sarawak tahu la). Sedap!
- pastikan semua bahan digoreng separuh masak je
Tiada ulasan:
Catat Ulasan