sila tengok dan click

Sabtu, 12 Mac 2011

minta tolong ke suruh?



http://www.emocutez.com

assalamualaikum semua. hai, apa khabar?aku nak gossip sikit ni. dlm banyak-banyak kawan kau, ada tak seorang dua yang berperangai macam ni?

"Abu, angkatkan baju aku. aku kat kelas, tak dapat nak angkat skang"
ataupun
"Siah, ko sainkan atendance aku pagi ni. aku malas lah nak g clas, mengantuk."
ataupun
"Jamal, ahad ko free tak? teman aku beli jajan kat Giant, stok makan aku dah abes"

hrm, nampak tak apa yang aku nak mention kan di situ? owh kau tak perasan ye? I think it's better for those ayat yang dekat atas ni bila ditambah dengan perkataan tolong. okay, sekarang kita bubuh perkataan 'tolong'

"Abu, tolong angkatkan baju aku. aku kat kelas, tak dapat nak angkat skang"
ataupun
"Siah, ko tolong sainkan atendance aku pagi ni. aku malas lah nak g clas, mengantuk."
ataupun
"Jamal, ahad ko free tak? tolong teman aku beli jajan kat Giant, stok makan aku dah abes"


taklah kita harap apa-apa pun tapi komunikasi tu kalau boleh kenalah betul sikit. kalau nak minta seseorang tu bantu diri kita, gunakanlah ayat yg sepatutnya. jangan lah sampai buat kawan terasa tak ikhlas bila nak tolong. janganlah sampai kita buat kawan rasa macam kena suruh, kena paksa, atau kena buli.it's not nice.

skang aku ambil subjek KOMUNIKASI, dan yesz lecturer aku cakap banyak masalah sekarang ni disebabkan ketidak keberkesanan dalam berkomunikasi. dalam maksud yang lebih mudah, komunikasi yang tidak betul sesama kita. setiap minggu ada aje lecturer aku cerita pasal masalah komunikasi. sampai satu tahap yang teruk tu, ada yang berhenti kerja sebab masalah komunikasi sahaja.


kau nk suruh merak buat mcm ni, sukelah dia.


aku cakap ni sebab nak mengingatkan diri aku sendiri juga. aku pun seorang manusia biasa, tak lepas lah dari semua benda-benda ni. aku ingatkan kau, kau ingatkan aku. thehehe.

P/S: mengantuk la.


arigato sebab baca
siti masitah

so, apa pendapat anda tentang entri ini?

2 ulasan:

Ni Sa berkata...

ahahha, yyeah.

sometimes(selalunya juga -__-)
kita lupa na letak ayat 'tolong'.

even ayat 'Terima Kasih' pun berat sgt nak luah kan bg sesetengah org -__-''

klu matsaleh, kita bagi tumpang lalu pun, bukan kemain lagi thank you u are so kind, oh realy thank you!

-_____-''''

citah bukan mazid berkata...

miahaha!betul3!
tapi siyes tak suka dgn perangai org mcm nie. huhuhuh..

menci3!
(-__-)'